top of page
NI BELLA NI BÈSTIA
Feminisme i LGTBIQ+
El gènere és una construcció social d'allò femení i masculí. A través de diferents manaments que ens inculquen des de ben petites, la societat ens ensenya com ens hem de comportar, vestir, parlar, actuar, quins gustos hem de tenir, quina actitud, com hem de viure les emocions, les responsabilitats, etc. per ser femenina o masculí.
El gènere i la cultura: com ens influeix?
I... què serà nen o nena?
Abans de nèixer la societat ja ens atorga un gènere binari en base al sexe que tenim. A partir d'aquí, un cop s'ha descobert "què serà", ja es comencen a transmetre tots els valors culturals associats a aquell gènere: el nom, l'habitació del nadó, les expectatives dels pares, la roba, les joguines i els complements (les arrecades, per exemple).
Anem creixent i ràpidament arriben altres inputs a través de les pel·lícules, els contes tradicionals, els missatges de la família, l'escola, el professorat, etc.
Has pensat alguna vegada en com vols ser realment?
Deconstruïm els manaments de gènere
Què són els manaments de gènere?
Els manaments són una mena de lleis implícites i explícites que van lligades al gènere i descriuen com ha de ser una figura masculina o femenina. Per exemple: "un home ha de ser valent". Quins referents tenim que transmetin aquest manament? Per exemple la figura del caballer a la llegenda de Sant Jordi, dibuixos animats com Spiderman, pel·lícules i contes on la majoria de referents masculins són atrevits i això els associa a l'èxit. En la transmissió de manaments també podriem destacar els missatges que rebem de l'entorn, per exemple, "no tens ous a...", "els homes no tenen por", "si no t'atreveixes, ets un nenaza", etc. També en la publicitat, els anuncis on els cossos masculins s'atreveixen a fer esports de risc, salvar a les figures femenines, etc.
Si ens fixem en la transmissió de la valentia en el cas de les figures femenines veurem que ens costa més trobar referents femenines definides com a valentes. I els missatges que rebem de l'entorn, són "vigila quan agafis el metro", "no vagis sola quan tornis a casa", etc.
Feminismes i LGTBIQ+
Què busca el feminisme?
El feminisme busca l'erradicació de tota mena de discriminacions per motius de gènere, i per tant busca la igualtat entre el fet femení i masculí. El feminisme també es defineix com a interseccional, ja que visibilitza i inclou les múltiples discriminacions d'aquelles dones que pateixen altres formes d'opressió i discriminació per raons de raça, orientació sexual, classe social, etc.
Per aquests motius, la mirada de Ni Bella Ni Bèstia passa inevitablement per ser un projecte amb una perspectiva feminista que ens permeti treballar amb les joves relacions igualitàries.
Què signifiquen les lletres LGTBI+?
Les sigles LGTBIQ+ designen al col·lectiu format per:
L - Lèsbic: es refereix a l'orientació sexual d'una dona que sent atracció emocional i física per un altre dona.
G - Gay: es refereix a l'orientació sexual d'un home que sent atracció emocional i física per un altre home.
B - Bisexual: es refereix a l'orientació sexual d'una persona que sent atracció emocional i física tant pels dos sexes.
T - Transexual: persona que s'identifica mental, física i emocionalment amb una persona del sexe oposat.
Transgènere: persona que s'identifica amb el gènere contrari, indefinit o ambigu atorgat socialment al seu sexe biològic.
Transvesti: (cross-dresser) persona que gaudeix vestint-se d'una forma socialment atorgada al sexe oposat.
I - Intersexual: persona que neix amb un sexe no definit o ambdós.
+ : designa qualsevol altra identitat que es troba en mig de les anteriorment descrites.
bottom of page