top of page

Relacions

Els humans som éssers relacionals, vivim en comunitats en què uns necessitem dels altres i la convivència és indispensable. Des d'aquesta perspectiva ens relacionem de formes diferents amb les altres persones. La intimitat sexual i emocional ens proporciona benestar, tot i que no són indispensables i hi ha qui escull lliurement no establir-les. 

Quin tipus de relació vols?

Les relacions amoroses es poden establir de moltes formes, tantes com persones existeixen. Per això, des de Ni Bella Ni Bèstia ens agrada crear espais de reflexió que acompanyin l'autoconeixement de cadascuna de nosaltres per poder decidir quin tipus de relació volem tenir. Per exemple poder pensar en què m'agrada de l'altre, què prioritzo de la forma de relacionar-se de l'altra persona, quins límits poso, quins espais vull compartir, com es comparteix aquest temps, etc.

Hi ha diferents tipus de relacions més conegudes, entre elles:

  • Relacions tancades

  • Relacions obertes

  • Poliamor

Establir alguna d'aquestes relacions no és estàtic, pel que segons les necessitats que es tinguin es pot anar adaptant i evolucionant. És important, poder decidir conjuntament amb les persones que formen la relació de forma lliure.

Límits propis i pactats

Fins on arribaries per amor? Estàs disposada o disposat a canviar alguna cosa de tu? Ho deixaries tot per l'altre? Quines coses no deixaries? Què no estaries disposada a tolerar en una relació?

Poder pensar en els propis límits ens facilita identificar aquelles situacions que no ens fan sentir còmodes perquè realment no son allò que volem. Aquests són els límits propis.

A partir de definir quins son aquests límits propis, ens serà més fàcil poder parlar amb l'altra persona sobre com establim la relació. Quines són les normes de joc? Pactem la possibilitat de tenir relacions sexuals fora de la parella? Pactem la sinceritat d'explicar aquestes relacions sexuals? Entenem la parella com una relació de dos o de més persones? Quins límits en la intimitat personal establiu? I en el compartir?

A vegades aquestes preguntes es donen per contestades sense parlar amb l'altre i això pot desembocar en malentesos, ja que cada persona entén les relacions de forma diferent. 

Seguretat i inseguretats (gelosia)

La gelosia és un sentiment desagradable que pot sorgir en nosaltres a través de les relacions amb els altres. Aquesta es produeix quan en el nostre cap es va construint la idea de que al nostre company o companya li agrada una altre persona i que si no ho aturem ens deixarà. 

La gelosia està relacionada amb la inseguretat que tenim en una relació i també amb la por que sentim de perdre alguna persona que per nosaltres és molt important. I per tant, pot ser un factor directament relacionat amb la seguretat i l'autoestima propia.

Sigui quin sigui el motiu, com puc actuar si sento gelosia?

  1. Recorda que la teva parella té dret a tenir una vida més enllà de la vostra relació. També tu.

  2. La teva parella té dret a compartir temps amb altra gent i per ell mateix/a. També tu.

  3. La teva parella té dret a estimar a altra gent. També tu.

  4. La teva parella té dret a riure, passar-ho bé i gaudir amb altres. També tu.

Està bé que puguis identificar què et passa i perquè, així com poder explicar a l’altra persona totes aquestes sensacions. Tot i així, és una mateixa principalment qui pot conèixer d’on sorgeixen aquestes pors i inseguretats i per tant també una mateixa qui pot resoldre-ho. És cert que saber d'on surten algunes pors i inseguretats no sempre és una tasca fàcil i per això pot resultar útil disposar d'un espai de conversa segura amb alguna amistat o una persona professional. No serveix de res responsabilitzar als altres de les nostres emocions, per tal de solucionar com et sens o gestionar-ho diferent. Fem-ho nosaltres mateixes!

Com construïm una relació sana?

Una relació sana és aquella en què les persones que la formen es troben en igualtat en la repartició de poder, de forma que es poden relacionar lliurament i desenvolupar dins i fora de la relació d'una forma positiva, amb confiança i respecte. Cal mencionar que normalment el poder està repartit en diferents àmbits de la vida, per exemple una persona té més decisió sobre algunes qüestions i l'altre sobre d'altres. 

Algunes de les claus per mantenir relacions sones:

  • Comunicació

  • Respecte a l'altre

  • Límits pactats

​

bottom of page